Size daha iyi hizmet verebilmek amacıyla kişisel verilerinizi mevzuata uygun olarak Çerezler aracılığıyla kaydedip işliyoruz. Ayrıntılı bilgiye Çerez Politikası ’ndan ulaşabilirsiniz.

MOBA NEDİR?

MOBA, her oyuncunun bir oyun boyunca gelişen ve takımın genel stratejisine katkıda bulunan bir dizi benzersiz yeteneklere sahip tek bir karakterin kontrol edildiği; takım tabanlı, çok oyunculu bir strateji video oyunları alt türüdür.

 

MOBA, Multiplayer Online Battle Arena'nın kısaltmasıdır. Türkçeye çevrimiçi çok oyunculu savaş arenası olarak çevrilmektedir.

 

MOBA oyun türünde her oyuncu oyun süresince gücünü artıran eşyaları almak için deneyim ve kaynakları biriktiren bir karakteri oynamaktadır. Tipik olarak MOBA haritası; üst, orta ve alt koridor olmak üzere üç ayrı şeride bölünür. Her takım, haritanın zıt taraflarında oyuna başlar. Düzenli aralıklarla, her bir takımla ittifak halinde olan bilgisayar kontrollü küçük birimlerden oluşan ekipler, üç koridorun her birinde doğar ve her bir koridorun sonuna doğru ilerler. Bu minyonları, rakip oyuncuları ve yaygın olarak orman olarak bilinen koridor dışındaki alanlarda yer alan tarafsız canavarları öldürmek size altın ve deneyim kazandırır. Bu altınlar ile eşya satın alarak karakterinizi daha da güçlü hale getirirsiniz. Oyundaki nihai amaç, rakip takımın binalarını yıkarak, savaş alanının karşı köşesinde yer alan rakip ana üssünü yok etmek ve oyunu kazanmaktır.

 

Geleneksel MOBA türünü ilk temsilcisi Aeon of Strife'tı. Aeon of Strife veya kısaca AoS, orijinal StarCraft'ta yer alan hayran yapımı özel bir haritayla şimdiye kadarki ilk MOBA olarak bilinmektedir. Aeon of Strife daha sonra inanılmaz derecede popüler olan Warcraft 3'ün özel oyunu Defence of the Ancients'e nam-ı diğer DOTA'ya ilham verdi. Orijinal DOTA'nın modifikatörleri; Riot'un League of Legends'ı ve Valve'in DOTA 2'yi yaratarak MOBA türünü daha geniş kitlelere ulaştırdı.

 

Popüler olarak en fazla bilinen MOBA oyunları: DOTA 2, League of Legends, SMITE, Hereos of the Storm

Ve Heroes of Newerth.


MOBA türündeki oyunlarda karakterleriniz için kozmetik satın alabileceğiniz oyun içi mağazası ve para birimi mevcut olabilmektedir. Örneğin, en popüler MOBA oyunlarından biri olan League of Legends oyuncusu iseniz karakterleriniz için kostüm satın alabilirsiniz. Kostüm satın almak için oyunda, oyun içi para birimi olarak LoL RP kullanılmaktadır. Satın alacağınız bu LoL RP'ler sayesinde siz de şampiyonlarınız için kostüm satın alabilirsiniz.


%2 bonus fırsatıyla LoL RP satın al >>  

Benzer İçerikler